Vores sted

Hvalsø by

Sjællandsk Muld bliver opført i den hyggelige by Hvalsø, som er placeret mellem Ringsted, Roskilde og Holbæk. Der er togforbindelser mod Roskilde (13 min) og København (41 min) samt Holbæk (18 min).

Byen har et aktivt foreningsliv med kulturhus, biograf og mange sportstilbud. Området er naturskønt med skov og bademuligheder i Avnsø. Derudover har byen mange gode dagligvarebutikker, frisører, bager, tøjbutikker, gave- og brugskunst, blomster, grønt, byggemarked, fitnesscenter, apotek, hæveautomat, tandlæger og lægeklinikker, bibliotek med videre.

Hvalsø Skole har 678 elever, fordelt på 0.-9. klassetrin. Der er to SFO´er og tre daginstitutioner: Børnehuset Den Grønne Kile, Børnehuset Møllebjerghave og Skovvejens Børnehave.

Ved siden af skolen ligger de to sammenbyggede Hvalsøhaller, som Hvalsø Gymnastikforening (HGf) benytter til gymnastik. Byen har desuden fodboldklubben Hvalsø If.

Overfor skolen ligger Hvalsø Kulturhus, hvor Kultursalen bruges til koncerter, teater og foredrag, mens Kulturstrædet med sine trapper er velegnet til arrangementer for børn, udstillinger og små koncerter. Hvalsø Bio har 115 pladser og drives af 120 frivillige.

Hyllegården

Hyllegården er placeret på adressen Åsen 5 i Hvalsø og er opført omkring år 1875; til at begynde med var navnet Hyldedrussegård, hvilket senere blev ændret til det mere mundrette Hyllegården. Oprindelig fremstod gården som en firelænget gård med et stuehus og 3 længer, senere kom også en fodermesterbolig til og andre driftbygninger. De omkringliggende markarealer hørte til Hyllegården.

Efterhånden som Hvalsø by voksede sig ud mod Hyllegården med Sarbjergudstykningen, blev det tydeligt, at Hyllegården ikke kunne udvikle sig til et tidssvarende landbrug, hvorfor der måtte findes en alternativ måde at anvende Hyllegårdens jorder på. Lige før kommunesammenlægningen i 2007 var der planer om etablering af en golfbane på arealerne, men disse planer blev skrinlagt, da Lejre Kommune vurderede, at Hyllegården stor set var det eneste store område, hvor det var muligt at udvide Hvalsø, da Hvalsø på alle de andre sider er omkranset af beskyttelseszoner.

Enden på  dette blev, at Hyllegården blev købt af udviklingsprojektet Hyllegård Udvikling, som ønskede at skabe et bæredygtigt bysamfund på grunden – Hyllegård Høje.

(Kilde: sn.dk)

Hyllegård Høje

Visionen med Hyllegård Høje er at skabe et område omkring Hyllegaard, der består af fællesskaber designet til fremtidens udfordringer ved at gentænke en række elementer i forhold til menneskets måde at bygge, bo og leve på, herunder at

  • understøtte en omstilling til vedvarende energi
  • anvende naturlige byggematerialer
  • skabe smartere affaldssystemer
  • bidrage til lokale arbejdspladser
  • give plads til den vilde natur
  • understøtte lokal madproduktion
  • give mulighed for kulturskabende faciliteter
  • bidrage til et stærkt beboerdrevet fællesskab med mennesker i alle aldre og livsfaser.

Udgangspunktet var at spørge, hvordan Hyllegaard kunne tilbyde en ny moderne levende boform, der sikrer området en stærk identitet samtidig med, at man bygger på områdets fantastiske naturressourcer og kulturarv. Et byområde med sin helt egen profil, men som også trækker på de eksisterende kvaliteter i Lejre og derved beriger byen, lokalområdet og regionen.

Hyllegård Udvikling ønsker at udvide Lejre Kommunes strategi ”Vores Sted” ved at tilbyde drømmen om et aktivt liv omgivet af naturen, med fuld frihed til at forme vores fælles fremtid fra bunden. Med Hyllegaard Høje bygger vi den moderne landsby med kvalitet, fællesskab, muligheder og bæredygtig levevis i centrum.

Du kan læse mere om Hyllegård Høje på hjemmesiden Hyllegaardhoje.com.

© Copyright 2024 - Sjællandsk Muld